Eigendomsregistratie

Eigendomsregistratie

Landmetingen en het Kadaster spelen een essentiële rol in het vastleggen en beheren van eigendommen op het eiland. Op dit moment omvat het Kadaster van Curaçao vijf registratiesystemen, namelijk Plantage, Rooibrief, Meetbrief, Oud Kadastraal en Nieuw Kadastraal. Deze systemen dienen als basis voor het vastleggen van eigendomsrechten en het faciliteren van juridische overdrachten.

In het Plantage-systeem worden percelen vastgelegd aan de hand van een beschrijving van de terreinsituatie. Voor de overdracht van een plantage zonder kadastrale aanduiding moet het terrein eerst worden opgemeten, gevolgd door het vastleggen in een proces-verbaal en het toekennen van een kadastrale aanduiding, meestal in de vorm van een meetbrief. Het Rooibrief-systeem omvat percelen die lokaal zijn opgemeten met behulp van een Boussole. Bij overdracht van een rooibrief die geen restant is, kan een kopie worden aangeschaft. Voor restanten of verouderde documenten moet eerst opnieuw worden gemeten en een nieuwe kadastrale aanduiding worden toegekend.

Het Meetbrief-systeem omvat percelen die zowel in het eilandelijk als plaatselijk stelsel zijn opgemeten. Een meetbrief is vereist voor overdracht binnen dit systeem, die op verschillende manieren kan worden verkregen, zoals het aanschaffen van een kopie bij het Kadaster of het laten splitsen en opmeten van een bestaande meetbrief. Het Oud Kadastraal en Nieuw Kadastraal-systeem omvat percelen opgemeten in twee verschillende eilandelijke stelsels. Voor overdracht uit deze systemen is een extractplan met bijbehorend uittreksel uit het kadastrale legger noodzakelijk.

Naast het vastleggen van eigendommen, biedt het Kadaster ook diensten zoals grensreconstructies, opmetingen voor terreinsplitsingen, opmaken van restant percelen en vereniging van percelen. Een grensuitzetting is een reconstructie van grenspunten van een perceel in het terrein, vaak aangevraagd voordat een muur of raster wordt geplaatst om grensoverschrijding te voorkomen. Opmetingen voor terreinsplitsingen omvatten verschillende fasen, zoals het indienen van een verzoek, meting van grenzen en vervaardiging van het meetdocument.

Het opmaken van restant percelen is vereist wanneer een deel van een meetbrief is afgesplitst en niet meer kan worden gebruikt voor overdracht van een perceel. Het Kadaster kan ook bijzondere landmeetkundige metingen verrichten, zoals hoogtemetingen voor bouwprojecten of topografische metingen van bepaalde gebieden.

In het kader van het vastleggen en beheren van eigendommen op Curaçao, is het Kadaster een onmisbare entiteit. Meer informatie over landmetingen en de openbare registers van Curaçao vindt u op de website van het Kadaster: www.kadaster.cw.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Koningsdag 2024
Koningsdag 2024

Koningsdag, gevierd op 27 april, staat symbool voor meer dan de verjaardag van Koning Willem-Alexander; het is een dag die de culturele verbinding tussen Nederland en Curaçao in de schijnwerpers zet. Het feest heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een levendig en kleurrijk evenement, waarbij zowel de lokale bevolking als …

Hòfi Sint Joris Sportveld
Hòfi Sint Joris Sportveld

Omdat op Hòfi Sint Joris recreatie wordt gezien als een belangrijk aspect van een fijne woonomgeving, besteden wij in onze projectontwikkeling extra aandacht aan de zogenaamde groenstroken in ons verkavelingsplan. Met name het kunstgrassportveld dat aangelegd wordt bij sectie A is onze trots! Het sportveld …

Maak kennis met…
Maak kennis met…

Richène Steba, geboren en getogen op Curaçao in de wijk Mundu Nobo, brengt zijn expertise in elektrotechniek tot uiting in zijn rol bij Hòfi Sint Joris. Na zijn studie aan de St. Jozef LTS heeft Richène verschillende grote bedrijven op het eiland gediend, waaronder de Dokmaatschappij en OGEM, een energiebedrijf dat een bouwconcern …