Investeringsprogramma

Investeringsprogramma

De Rijksdienst Caribisch Nederland heeft recent aangekondigd dat het Nederlandse Kabinet investeringsprogramma's beschikbaar maakt voor de Landen Curaçao, Aruba en Sint-Maarten, evenals voor de eilanden van Caribisch Nederland: Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. Deze investeringen zijn bedoeld om het economisch groeipotentieel te versterken, de financieel-economische zelfstandigheid van de eilanden te vergroten, de energietransitie te versnellen en de levensstandaard en werkgelegenheid te verbeteren.

Voor de economische ontwikkeling van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten stelt Nederland maximaal 200 miljoen euro beschikbaar vanuit het Nationaal Groeifonds. Om in aanmerking te komen voor deze middelen, kunnen de Landen projecten indienen die aantoonbaar een hoge impact hebben op het duurzaam verdienvermogen. Deze projecten moeten zich richten op gebieden zoals klimaatadaptatie, energietransitie, onderwijs, digitalisering van de overheid, basisinfrastructuur (logistieke infrastructuur, waterzuivering en afvalverwerking), kostenefficiënte voedselproductie en verduurzaming van de economie, vooral in de toeristische sector.

De investeringsprogramma's worden gefaseerd uitgerold, waarbij in eerste instantie een tranche van 100 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld. Als er kwalitatief goede voorstellen worden ingediend die aan nader te bepalen waarborgen en criteria voldoen, kan een tweede openstelling van maximaal 100 miljoen euro worden overwogen.

Daarnaast worden SDE-middelen gereserveerd om de energietransitie op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten te stimuleren. TNO start een onderzoek om te kijken welke kosteneffectieve projecten kunnen bijdragen aan duurzame energieproductie en CO2-reductie. Dit omvat het vergroten van de capaciteit van zonne- en windenergie om een groot deel van de elektriciteitsproductie duurzaam te maken, wat gunstig zal zijn voor bedrijven en consumenten. De productie en export van waterstof wordt hierdoor ook aantrekkelijker.

De garantieregeling wordt op maat ontwikkeld om kredietverlening aan gezonde bedrijven op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten te stimuleren. Dit is vooral belangrijk omdat een dergelijke regeling momenteel ontbreekt op de eilanden. In tegenstelling tot Nederland zal de garantieregeling ook opengesteld worden voor bedrijven uit de landbouw en visserij, die een essentiële rol spelen in de voedselvoorziening van de eilanden.

Met de steun van het Kabinet en de beschikbaarheid van investeringsprogramma's kunnen investeringen in vastgoed op Curaçao ook aantrekkelijker worden. De economische groei en verbeterde werkgelegenheid die voortkomen uit deze programma's zullen het toekomstige economische klimaat op het eiland ten goede komen.

Als Nederlander biedt het wonen op Curaçao tal van voordelen. Het eiland biedt niet alleen een aantrekkelijke levensstijl, prachtige natuur en een rijke cultuur, maar hiermee dus tevens de mogelijkheid om te profiteren van deze verwachte economische groei. De garantieregeling zal helpen om financiering toegankelijker te maken voor bedrijven, die de lokale economie ondersteunen, hetgeen goede investeringsmogelijkheden biedt voor ondernemers.

Bron: Rijksdienst Caribisch Nederland

Gerelateerde Nieuwsberichten

Koningsdag 2024
Koningsdag 2024

Koningsdag, gevierd op 27 april, staat symbool voor meer dan de verjaardag van Koning Willem-Alexander; het is een dag die de culturele verbinding tussen Nederland en Curaçao in de schijnwerpers zet. Het feest heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een levendig en kleurrijk evenement, waarbij zowel de lokale bevolking als …

Hòfi Sint Joris Sportveld
Hòfi Sint Joris Sportveld

Omdat op Hòfi Sint Joris recreatie wordt gezien als een belangrijk aspect van een fijne woonomgeving, besteden wij in onze projectontwikkeling extra aandacht aan de zogenaamde groenstroken in ons verkavelingsplan. Met name het kunstgrassportveld dat aangelegd wordt bij sectie A is onze trots! Het sportveld …

Maak kennis met…
Maak kennis met…

Richène Steba, geboren en getogen op Curaçao in de wijk Mundu Nobo, brengt zijn expertise in elektrotechniek tot uiting in zijn rol bij Hòfi Sint Joris. Na zijn studie aan de St. Jozef LTS heeft Richène verschillende grote bedrijven op het eiland gediend, waaronder de Dokmaatschappij en OGEM, een energiebedrijf dat een bouwconcern …