Klimaatgericht Bouwen

Klimaatgericht Bouwen

Klimaatgericht Bouwen 

Bouwen in de tropen, zoals op Curaçao, vergt een zorgvuldige afweging van elementen zoals wind, schaduw, zon en zout. Het tropische klimaat biedt unieke kansen en uitdagingen bij het ontwerpen van huizen die naadloos aansluiten op het binnen- en buitenleven. Het concept waarbij binnen en buiten moeiteloos in elkaar overgaan, wordt gekenmerkt door grote raamdeuren, open ruimtes en de integratie van natuurlijke elementen. 'Lekker leven' vormt het kernprincipe in alle architectonische ontwerpen in dit klimaat.

Een interessante traditie die duizenden jaren teruggaat, zoals de Romeinen al deden, is het creëren van binnentuinen, ofwel patio's. Deze binnentuinen worden nog steeds gewaardeerd, mits er voldoende ruimte beschikbaar is. Ze brengen het groen van de natuur en de helderheid van de lucht in de leefruimte, wat bijdraagt aan het comfortabel wonen in de tropen.

De constante passaatwind die op Curaçao waait, kan in ons voordeel worden benut bij het ontwerp van een woning. Door strategische openingen in een huis te creëren kan de wind worden gereguleerd, waardoor dit een natuurlijk ventilatiesysteem creëert en een comfortabele temperatuur biedt zonder de noodzaak van airconditioning. Ventilatoren kunnen eventueel worden gebruikt als aanvullende maatregel om de luchtcirculatie te verbeteren.

Voor een comfortabele leefomgeving in de tropen is het essentieel om direct zonlicht buiten te houden. Overstekken, veranda's en een diepe porch bieden welkome schaduw, waardoor de behoefte aan airconditioning eveneens wordt verminderd. Een interessant aandachtspunt is het isoleren van huizen om de hitte buiten te houden. Aangezien de muren aan de zuidkant van een huis de hele dag warmte absorberen bemoeilijkt dit de werking van airconditioning ook lang nadat de zon is ondergegaan.

Klimaatgericht bouwen met aandacht voor isolatie kan initiële kosten met zich meebrengen, maar op de lange termijn resulteert het in aanzienlijke besparingen op zowel energie als comfort. Het beheersen van energiekosten en het creëren van een duurzaam en comfortabel leefklimaat zijn hierbij de belangrijkste doelen.

Bij het bouwen op Curaçao moet je naast de speciale aandacht voor de invloed van de zon en de wind tevens rekening houden met zout. Zeker wanneer u dichtbij de zee een huis bouwt. In de keuze van materialen en met name de frequentie van onderhoud is het zout in de lucht een factor waar zeker rekening mee moet worden gehouden.

Terwijl de invloed van architectuur op Curaçao zich ontwikkelt, begint er een beweging te ontstaan die streeft naar klimaatgericht bouwen. Klimaatgericht bouwen op Curaçao kan niet alleen het milieu ten goede komen, maar ook aanzienlijke financiële besparingen opleveren. Terwijl het eiland zich ontwikkelt, is er behoefte aan een bredere visie en langetermijndenken om tot een duurzamere toekomst te komen. Met het juiste ontwerp en de juiste aanpak, gedreven door klimaatgericht bouwen, kan het tropische paradijs van Curaçao nog aantrekkelijker worden voor toekomstige bewoners.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Koningsdag 2024
Koningsdag 2024

Koningsdag, gevierd op 27 april, staat symbool voor meer dan de verjaardag van Koning Willem-Alexander; het is een dag die de culturele verbinding tussen Nederland en Curaçao in de schijnwerpers zet. Het feest heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een levendig en kleurrijk evenement, waarbij zowel de lokale bevolking als …

Hòfi Sint Joris Sportveld
Hòfi Sint Joris Sportveld

Omdat op Hòfi Sint Joris recreatie wordt gezien als een belangrijk aspect van een fijne woonomgeving, besteden wij in onze projectontwikkeling extra aandacht aan de zogenaamde groenstroken in ons verkavelingsplan. Met name het kunstgrassportveld dat aangelegd wordt bij sectie A is onze trots! Het sportveld …

Maak kennis met…
Maak kennis met…

Richène Steba, geboren en getogen op Curaçao in de wijk Mundu Nobo, brengt zijn expertise in elektrotechniek tot uiting in zijn rol bij Hòfi Sint Joris. Na zijn studie aan de St. Jozef LTS heeft Richène verschillende grote bedrijven op het eiland gediend, waaronder de Dokmaatschappij en OGEM, een energiebedrijf dat een bouwconcern …