Monetair Beleid

Monetair Beleid

De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) heeft recentelijk aangekondigd dat zij de beleningsrente, het tarief waartegen commerciële banken leningen kunnen verkrijgen bij liquiditeitstekorten, onveranderd laat op 5,75 procent. Deze beslissing komt voort uit de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve haar beleidsrente, die wereldwijd invloed heeft op rentetarieven, eveneens onveranderd zal laten vanwege de afnemende inflatie in de Verenigde Staten.

Monetair Beleid in Pauzestand

De CBCS heeft haar monetaire beleid tijdelijk bevroren door het cruciale rentetarief, de beleningsrente, ongewijzigd te laten. Deze keuze is mede gebaseerd op de prognose dat de Amerikaanse Fed haar rentebeleid niet zal aanpassen vanwege de dalende inflatie in de VS. In tijden van verminderde inflatie overwegen centrale banken vaak om hun rentetarieven stabiel te houden, wat bijdraagt aan economische stabiliteit.

Bruto Reserves en Financiële Positie

De beslissing van de CBCS is ook ingegeven door de stabiele ontwikkeling van de bruto officiële reserves en de importdekking van de monetaire unie. Bruto officiële reserves, de valutareserves van een centrale bank, blijven binnen de verwachtingen, ondanks enkele schommelingen. Financieel-economisch directeur José Jardim benadrukt dat het tekort op de lopende rekening aanzienlijk is afgenomen, wat wijst op een verbeterde financiële positie van de monetaire unie.

Export, Import en Economische Groei

Volgens Jardim zijn bijgestelde export- en importschattingen, vooral in sectoren als toerisme en transport, van invloed op de positieve ontwikkeling. Een hogere export draagt bij aan economische groei, terwijl een stijging van de import wijst op toenemende consumptie en investeringen binnen het land.

Bruto Officiële Reserves en Importdekking

Hoewel de bruto officiële reserves in 2023 enkele schommelingen vertoonden, bleven ze eind november vergelijkbaar met het niveau van eind 2022, gesteund door financiële injecties van de Wereldbank en buitenlandse pensioenfondsen. De importdekking daalde licht, maar blijft met 4,5 maanden ruim boven de norm van drie maanden.

De handhaving van de beleningsrente door de CBCS duidt op het vertrouwen van de monetaire autoriteiten in de economische stabiliteit van Curaçao en Sint-Maarten. Deze stabiliteit brengt positieve gevolgen met zich mee voor consumenten en bedrijven, die profiteren van een voorspelbaar financieel klimaat. In een tijd van mondiale economische onzekerheid biedt deze stap een welkome baken van zekerheid voor de regio.

Bron: curacao.nu

Gerelateerde Nieuwsberichten

Koningsdag 2024
Koningsdag 2024

Koningsdag, gevierd op 27 april, staat symbool voor meer dan de verjaardag van Koning Willem-Alexander; het is een dag die de culturele verbinding tussen Nederland en Curaçao in de schijnwerpers zet. Het feest heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een levendig en kleurrijk evenement, waarbij zowel de lokale bevolking als …

Hòfi Sint Joris Sportveld
Hòfi Sint Joris Sportveld

Omdat op Hòfi Sint Joris recreatie wordt gezien als een belangrijk aspect van een fijne woonomgeving, besteden wij in onze projectontwikkeling extra aandacht aan de zogenaamde groenstroken in ons verkavelingsplan. Met name het kunstgrassportveld dat aangelegd wordt bij sectie A is onze trots! Het sportveld …

Maak kennis met…
Maak kennis met…

Richène Steba, geboren en getogen op Curaçao in de wijk Mundu Nobo, brengt zijn expertise in elektrotechniek tot uiting in zijn rol bij Hòfi Sint Joris. Na zijn studie aan de St. Jozef LTS heeft Richène verschillende grote bedrijven op het eiland gediend, waaronder de Dokmaatschappij en OGEM, een energiebedrijf dat een bouwconcern …