Solar Evolutie

Solar Evolutie

Zonnige Toekomst in het Caribische Gebied

Het Caribisch gebied ziet een toenemende vraag naar zonne-energie-installaties, omdat zowel bedrijven als huiseigenaren alternatieven zoeken voor de stijgende elektriciteitsprijzen en de steeds vaker voorkomende stroomuitval. En waar zijn er meer zonuren dan op sunny Curaçao; de ideale locatie voor milieubewuste en geld besparende zonne-installaties.

In het verleden leek zonne-energie duur en onbereikbaar voor velen, maar dat is iets waar ABC Solar Tech, een opkomende leider in het gebied van Caribische zonne-energie, verandering in wil brengen. ABC Solar Tech, opgericht door zonne-energie ingenieur David Westenend en ondernemer TJ Scott, is gespecialiseerd in het leveren van hoogwaardige zonne-energie-installaties met behulp van innovatieve technologie, met als missie: de in overvloed aanwezige natuurlijke hulpbron van de wereld, de zon, om te zetten in betaalbare elektriciteit voor iedereen in het Caribisch gebied.

TJ Scott legt zijn focus op Curaçao als volgt uit: “Toen ik mijn eerste elektriciteitsrekening op het eiland opende, dacht ik: dit kan onmogelijk waar zijn. Het bedrag lag 2 tot 3 keer hoger dan ik elders op de wereld gewend was om te betalen. Die dag besloot ik dat ik wilde proberen om te helpen de energiekosten op het eiland structureel te verlagen door het gebruik van zonne-energie. Het zal geen gemakkelijke weg zijn en het zal heel wat tijd in beslag nemen, maar ik geloof zeker dat het haalbaar is en we zijn bereid om onze volledige commitment te geven voor de lange termijn.”

Scotts achtergrond ligt in het regisseren en produceren van populaire en grootschalige televisieseries in de VS. Hij gelooft dat zijn ervaring in het leiden van een team en het balanceren van grote budgetten, van wel 10 tot 100 miljoen dollar, gecombineerd met de technologische vaardigheden van David Westenend, een winnende combinatie zijn.

Het eerste waar het duo zich op heeft gericht is het ontwerpen en ontwikkelen van een driefasige omvormer (inverter) speciaal voor Curaçao. Zoals Westenend opmerkt, is een groot deel van het elektriciteitsnet van Curaçao uniek voor dit land. Het bestaat nergens anders. “We moesten dit dus aanpakken, zodat de projecten die we installeren echt door Aqualectra gecertificeerd kunnen worden.” Om dit te kunnen doen, hebben ze gebruikgemaakt van hun reputatie en contacten en zijn een samenwerking aangegaan met het meest vooruitstrevende zonne-energiebedrijf ter wereld, Growatt. Met hen hebben ze omvormers ontwikkeld en gepatenteerd speciaal voor Curaçao, welke nu zijn gecertificeerd door de BT&P.

“We zijn misschien enkele contracten kwijtgeraakt door te wachten op deze omvormers, maar we werken alleen aan installaties waar we echt achter kunnen staan. We streven ernaar om kostenefficiënt te zijn en deze besparingen door te kunnen berekenen aan onze klanten”, aldus Westenend.

Verder benadrukken Scott en Westenend het belang van een zonne-energiebedrijf waarvan het team bestaat uit ervaren zonne-ingenieurs, gecertificeerde elektriciens, goedopgeleide installatietechnici en een niet aflatende toewijding aan persoonlijk en praktijkgericht toezicht. Om hieraan te kunnen voldoen, hebben ze een overeenkomst gesloten met Timothy Newton. Newton is commercieel directeur van het Curaçaose bedrijf Installation Technology. Vanwege deze samenwerking kan een IT-team van eersteklas gecertificeerde technici worden ingezet voor alle zonne-energieprojecten op het eiland.

Dankzij zijn professionele kennis en 20 jaar ervaring in de zonne-energie, heeft Westenend voor ABC Solar Tech exclusieve deals voor het Caribisch gebied bewerkstelligd, met de premium fabrikanten van zonnepanelen en de bijbehorende technologie. “De strategische partnerschappen geven prioriteit bij het veiligstellen van voorraden en verzendingen. Dankzij onze nauwe samenwerking met de fabrikanten, kunnen we volumekortingen bedingen en deze besparingen delen met onze klanten”, aldus Scott.

Wat betreft hun diensten, zijn Scott en Westenend momenteel druk met de ontwikkeling van woning-, appartement-, hotel- en commerciële gebouwinstallaties op het eiland. Tevens zijn ze in gesprek voor projecten op Bonaire, Saba en in Suriname. “Onze grootste aspiratie is binnenkort ook hier op Curaçao zonnevelden te gaan bouwen, zoals de velden die we hebben ontworpen voor de Dominicaanse Republiek. Met die technologie helpen we de Dominicaanse Republiek te bouwen aan een groene economie. Milieuvriendelijk en tegelijkertijd elektriciteitskostenverlagend voor iedereen. Wanneer ook Curaçao eraan toe is om op grote schaal over te gaan op zonne-energie, zullen wij er in ieder geval klaar voor zijn. Op die manier hopen we een steentje bij te kunnen dragen aan betaalbare elektriciteit voor alle inwoners van het eiland.”

Voor meer informatie over Zonne-energie en ABC Solar Tech, check de website: www.ABCsolar.tech.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Koningsdag 2024
Koningsdag 2024

Koningsdag, gevierd op 27 april, staat symbool voor meer dan de verjaardag van Koning Willem-Alexander; het is een dag die de culturele verbinding tussen Nederland en Curaçao in de schijnwerpers zet. Het feest heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een levendig en kleurrijk evenement, waarbij zowel de lokale bevolking als …

Hòfi Sint Joris Sportveld
Hòfi Sint Joris Sportveld

Omdat op Hòfi Sint Joris recreatie wordt gezien als een belangrijk aspect van een fijne woonomgeving, besteden wij in onze projectontwikkeling extra aandacht aan de zogenaamde groenstroken in ons verkavelingsplan. Met name het kunstgrassportveld dat aangelegd wordt bij sectie A is onze trots! Het sportveld …

Maak kennis met…
Maak kennis met…

Richène Steba, geboren en getogen op Curaçao in de wijk Mundu Nobo, brengt zijn expertise in elektrotechniek tot uiting in zijn rol bij Hòfi Sint Joris. Na zijn studie aan de St. Jozef LTS heeft Richène verschillende grote bedrijven op het eiland gediend, waaronder de Dokmaatschappij en OGEM, een energiebedrijf dat een bouwconcern …